2024-01-09
Sodininkystė

Rugsėjis – augalų genėjimo metas

Ruduo yra svarbus metų laikas, kai reikia tvarkyti sodą ir paruošti žiemai, o genėjimas yra pagrindinė jo dalis.

Genint dažniausiai nepjaunamos negyvos ir peraugusios šakos ar stiebai tam, kad būtų skatinamas augimas. Visgi labai svarbu parinkti tinkamą laiką ir naudoti tinkamas priemones, nes kitaip kyla rizika padaryti daugiau žalos nei naudos. Todėl šiame straipsnyje bandysime pateikti pagrindinius genėjimo principus ir paaiškinti, kokie įrankiai palengvins jūsų darbą.

 

Kokie yra genėjimo tipai?

Vieno būdo genėti visus augalus nėra. Genėjimo laikas ir būdas gali priklausyti ne tik nuo metų sezono, bet ir nuo to, kaip juos auginate, ko norite iš jų – tarkim vešlesnės lajos ar daugiau derliaus. Koks tikslas bebūtų, labai svarbu gerai susipažinti su kiekvieno augalo ypatybėmis.

  • Vienas iš tinkamiausių genėjimo būdų yra valymas, nes pagrindinis dėmesys yra skiriamas negyvoms, ligotoms ar sulūžusioms šakoms ir be reikalo nepašalinamos gyvos šakos.
  • Sekantis būdas tai vainiko pakėlimas, kai pašalinamos žemiausios šakos ir išretinama. Taip yra užtikrinamas geresnis šviesos prasiskverbimas ir oro cirkuliacija.
  • Apkarpymas - kai sumažinamas augalo dydis, reikalauja daug įgūdžių ir žinių apie augalo rūšį ir būklę.
  • Kitos technikos apima viršūnės kirpimą, kai yra paliekama „liūto uodega“. Šiuo metodu pjaunamos storos medžių šakos, paliekant didelius stiebus ir pašalinant daug vidinių šakų. Tokie veiksmai yra laikomi kenksmingais ir reikėtų jų vengti.

Ką galima genėti rugsėjį?

  • Rugsėjo orai dažniausiai mums dovanoja gerą progą genėti visžalius krūmus ar gyvatvores tokias kaip abelija, krūminis sausmedis, ligustras, kukmedis, taip pat vaiskrūmius.
  • Vijokliniams augalams kaip paprastasis jazminas, paprastasis sausmedis, vijoklinės rožės, pasifloros gėlė taip pat gali būti naudingas genėjimas rugsėjo pabaigoje.
  • Kai kurių spygliuočių (Leyland kiparisas, tujos, paprastasis kiparisas, kadagys) šakų galiukai taip pat gali būti šiek tiek apkarpyti. Kalbant apie lapuočių medžius, jie paprastai nėra genimi rugsėjį, tačiau galite dirbti su beržu ir skroblu.

Oro sąlygų įtaka genėjimui

Šaltoje temperatūroje augalai yra trapesni, todėl šakos gali netyčia sutrūkinėti. Tai nedidelė bėda, tačiau gali turėti įtakos augalo išvaizdai arba vėliau sukurti prieglobstį vabzdžiams ir ligoms. Negenėkite, kai temperatūra nukrenta žemiau -10 laipsnių. Geriau likite namuose prie židinio ir mėgaukitės mėgstama knyga!

 

Įrankiai geresni vieni už kitus

Kalbant apie genėjimo įrankius, galima rinktis iš daugybės visų įsivaizduojamų formų ir dydžių. Tačiau ne kiekvienas sandėliuke laikomas įrankis yra tinkamas genėti. Dar kartą norime akcentuoti, kad labai svarbu naudoti tinkamą įrankį darbui. Todėl, atrinkome mėgstamiausius įrankius, nes jie yra ergonomiški, reikalauja mažiau priežiūros, tarnauja ilgiau ir yra lengvai naudojami.

            1. Nedaug sodo įrankių yra tokie naudingi kaip gera pora sekatorių. Jie yra tikrai geriausia priemonė kirpti ir genėti minkštus ir sumedėjusius daugiamečius augalus, juos daug lengviau valdyti nei genėjimo žirkles dirbant su gėlėmis ir mažais krūmais. Nors kai kurių augalų augintojai, kaip rožių investuoja į gėlių žirkles nei sekatorius, tačiau sunku nugalėti pastaruosius dėl visapusiško naudingumo.

Dauguma sodininkų sutiks, kad sekatorius yra vienas iš svarbiausių ir dažniausiai naudojamų įrankių sodo darbams, tad verta painvestuoti ir įsigyti ilgaamžį įrankį. Kai kurie sodininkai naudoja net keletą sekatorių, netvarkingiems darbams pasilieka paprastą ir nebrangų, o brangesnius smulkiems darbams pvz. genėti rožes ir žydinčius krūmus. Suprantame, jog nuo sekatorių pasirinkimo įvairovės gali apsvaigti galva, todėl pateiksime keletą sekatorių rūšių su privalumais.

 

Sekatorius su prasilenkiančiais ašmenimis laikomas būtiniausiu sodininkų įrankiu. Jis turi du lenktus ašmenis, kurie apeina vienas kitą, panašiai kaip kad žirklių ašmenys. Vienas peiliukas yra aštrus, o kitas bukas, todėl pjūvis yra švarus, kol įrankis išlieka aštrus. Priklausomai nuo to kaip laikote sekatorių, paaštrintą pusę galite naudoti įvairioms užduotims atlikti.

Prasilenkiančiais ašmenimis puikiai galite genėti mažus krūmus ir rožes, taip pat mažas medžių šakas (iki ø1 cm). Kerpant didesnes šakas ašmenys gali atbukti, tad tokiais atvejais po ranka visuomet turėkite genėjimo žirkles.

Šio tipo sekatorių yra įvairių dydžių, todėl jei įmanoma išbandykite juos rankoje, kad įsitikintumėte, kad dydis jums patogus. Tinkamas dydis užtikrins didesnį komfortą ir efektyvumą. Pavyzdžiui Sta-For art. 855 sekatoriaus modelis yra daugiausiai parduodamas, tačiau Star-For art. 914 geriau tinka didesnėms rankoms. Atminkite, kad ilgesnės rankenos suteiks daugiau sverto.

Ašmenų dydis taip pat įvairus, maži ašmenys yra patogūs smulkesniems darbams, o didesni ašmenys tiks – vilkdalgiams, flioksams ir monardoms.

Siaurašmenis sekatorius geriausiai tinka karpyti žiedus, skintoms gėlėms, nedideliems genėjimams ir kitiems smulkiems darbams. Pagal efektyvumą ir dydį patenka tarp gėlių žirklių ir genėjimo sekatorių. Kerpant didesnius stiebus negausite tvirto ir švaraus pjūvio, kuriuos galite gauti naudojant didesnius sekatorius, bet jie yra tvirtesni už žirkles, kurias kartais naudoja rožių augintojai. Kai kuriems sodininkams patinka tai kad su šiais mažyliais patogu prieiti ankštose vietose, lengva karpyti pumpurus. Taip pat tinka norint prisipjauti gėlių kompozicijoms vazoje.

Sekatoriai atraminiais ašmenimis tinka senos, negyvos medienos pjovimui, sumedėjusių stiebų ir šaknų genėjimui. Nors jie yra labai naudingi, tačiau ne tokie universalūs kaip sekatoriai prasilenkiančiais ašmenimis. Šie sekatoriai turi vieną tiesią geležtę, kuri užsidaro prie plokščio metalo gabalo (priekalo). Dėl tokios konstrukcijos nėra tinkami pjauti žalią medieną, nes gali pažeisti ar sutraiškyti stiebus. Jų forma yra stambesnė, tad nepraktiška, kur reikalingas lankstumas ir pjovimas artimesniu kampu. Lygiai taip pat, kaip ir su kitais sekatoriais, su šiuo turinčiu atraminius ašmenis negalėsite pjauti didesnių nei ø1 cm stiebus, bet turėti jį po ranka verta.

Akumuliatoriniai sekatoriai bus tikri pagalbininkai tiek pradedančiajam, tiek patyrusiam sodininkui. Jų paprastas naudojimas palengvins fiziškai sunkų darbą - genėti šakas. Įsigijus tokį sekatorių sutaupysite laiko, pinigų, o sąnariai jums padėkos. Didžiausias privalumas yra tai, kad sekatorius turi įmontuotą kraunamą ličio bateriją, todėl galite dirbti be jokių laidų, kurie apsunkina judėjimą. Lengvai nukirpsite/nupjausite apie 28-30 mm storio šakas. Pats sekatorius su visomis detalėmis susideda į kompaktišką lagaminėlį, kas palengvina sekatoriaus transportavimą ir sandėliavimą. Su akumuliatoriniu sekatoriumi pakeisite savo požiūrį į genėjimą. Tai daugiau nebebus užduotis, kuriai reikės fizinės jėgos, o atvirkščiai mėgausitės kaip genimos šakos lengvai krenta ant žemės.

Volpi Orginale art. KV310

  2. Genėjimo žirklės - yra antras naudingiausias įrankis jūsų genėjimo arsenale. Ilgos rankenos leidžia pasiekti toli su minimaliu krūviu, todėl galite patogiai pjauti viską, kas gali tilpti tarp ašmenų. Paprastai galite apimti nuo 25 mm ir didesnio skersmens šakas, tačiau dažniausiai pjaudami daug mažesnę šaką pirmenybę teiksite genėjimo ašmenų tikslumui ir vienarankiam darbui, o ne pjūklams.

 

Yra net dviejų tipų genėjimo žirklės tai:

Prasilenkiančiais ašmenimis puikiai tinka žaliai medienai kirpti. Genėjimo žirklių ašmenys ir prasilenkiantieji įsminga ir įsiskverbia į šaką vienu metu. Todėl nukerpama lengvai, tiksliai ir ant medienos nepalieka spaudimo žymių. Šakos ir šakelės bus nukerpamos labai arti kamieno, todėl išvengsite stimburių, iš kurių teka sultys.

Žirklės atraminiais ašmenimis puikiai tinka sausai ir negyvai medienai kirpti. Viršutiniai ašmenys spaudžiami per medieną su didesne jėga, o atraminiai ašmenys prilaiko šaką, paskirstydami spaudimo jėgą, kol kirpimas užbaigiamas.

             3. Genėjimo pjūklas – tai įrankis su panašiais aštriais dantukais kaip ir pjūklai naudojami medienai pjauti. Tačiau genėjimo pjūklai yra skirti pjauti žaliems/gyviems stiebams. Pjūklai genėjimui būna įvairių dydžių ir tipų. Įsitikinkite, kad naudojamas įrankis geriausiai atitinka jūsų atliekamą darbą. Jei šakos yra per storos sekatoriams naudokite genėjimo pjūklą su trumpesniais dantukais kaip Sta-For art. 166.25. Naudokite smulkiai dantytą lenktą genėjimo pjūklą Sta-For art. 165 iki 6 cm skersmens šakoms. Aukštai esančioms ir sunkiai pasiekiamoms šakoms pravers Sta-For genėjimo pjūklas su žirklėmis ir teleskopiniu kotu iki 6 m art. 743K. Tai 2 produktai viename - ir sodo žirklės, ir rankinis pjūklas. Dar lengviau ir greičiau nudirbsite visus sodo darbus su vienu įrankiu.

4. Gyvatvorių žirklės – palengvins ir pagreitins gyvatvorių taip pat pavienių krūmelių kaip tujų, buksmedžių ir t.t. kirpimą. Gyvatvorių kirpimas rankomis gali būti varginantis verslas, ypač jei jūsų žirklės nėra tinkamos paskirties. Turėdami geriausią įrankį šiam darbui galite pakeisti! Dauguma gyvatvorių žirklių pjauna ne didesnes nei 16 mm skersmens šakas. Pirmiausia įvertinkite, kokių rūšių augalus kirpsite. Ar jums reikia tvirto įrankio, kuris nupjautų kietus sumedėjusius krūmus, ar pakaks ir lengvų žirklių minkštam naujam augimui? Kiek krūmų ar gyvatvorių reikia genėti? Tai padės jums nuspręsti santykinę svorio, ašmenų ilgio/tipo ir naudojimo paprastumo svarbą. Tada nustatykite savo biudžetą. Kaip ir dauguma sodo įrankių, gyvatvorių žirklės yra įvairių kainų kategorijų ir, nors paprastai gaunate geresnę kokybę už didesnę kainą, ne visada būtina mokėti daugiau, kad gautumėte tai, ko jums reikia.

Sta-For art. 507.58

Кą daryti jog sodo įrankiai tarnautų ne vieną sezoną?

 

Reguliariai atliekant techninę priežiūrą, jūsų sodo įrankiai tarnaus iligiau. Įrankiai turi būti ne tik aštrūs, bet ir švarūs bei sterilūs. Įrankiai, kurie yra veikiami augalų ar dirvožemio, kuriame yra bakterijų, grybelių ar vabzdžių užkrato, gali paskleisti šias problemas visame sode. Pasirūpinti įrankiais ir apsaugoti sodą kitą kartą, kai jie bus naudojami, užtenka vos kelių minučių po kiekvienos sodo priežiūros.

Tikimės, kad ši išsami įrankių apžvalga jums buvo naudinga ir linkime sklandžių rugsėjo mėnesio darbų!

Internetinė parduotuvė laistymoiranga.lt

Tinkamai sukomplektuota automatinė laistymo sistema garantuoja, kad Jūsų augalai ar veja puikiai augs, laistymas bus lengvas, turėsite daugiau laisvo laiko poilsiui ar praleidimui su artimaisiais, o tuo pačiu kiekvienas vandens lašas bus panaudotas tikslingai ir nešvaistant. Jeigu rūpinatės savo veja, daržu ar sodu – tokiu atveju kokybiška laistymo sistema Jums būtų puikus sprendimas. Viskas, ko Jums reikia yra pas mus, tad užsukite, pasižvalgykite, užduokite klausimus, pasikonsultuokite ir leiskite sau įsigyti geriausios kokybės sistemą už patrauklią kainą.

Laistymo sistemų pasirinkimas

MAIDINA prekybos vietoje rasite ne tik geriausios kokybės, tačiau ir labai įvairias automatines laistymo sistemas. Jos visos atitinka ne tik skirtingas augalų rūšis, skirtingą laistomą plotą, tačiau ir skirtingus žmonių poreikius. Turime jau paruoštų laistymo rinkinių, tačiau, jei tokie netinka, visada atsižvelgiame į kiekvieną klientą individualiai ir sukomplektuojame būtent jam skirtą laistymo sistemą. Klientas visada išklausomas, išsakomi jo norai ir mes pasiūlome geriausią, mūsų nuomone, laistymo sprendimą. Jeigu mūsų pasiūlymas kliento iki galo netenkina, visada įrangos pasiūlymą galime tobulinti iki kol pasieksime abipusį susitarimą.

Ką galime pasiūlyti mes?

Vejos automatinės laistymo sistemos. Jeigu norite be didelių pastangų džiaugtis tankia, sodriai žalios, tolygios spalvos veja – tokiu atveju būtina automatinė laistymo sistema, kuri pasirūpins Jūsų sodu net ir pačiomis kaitriausiomis dienomis. Vejos laistymo sistemos veikia automatiškai taip garantuodamos, kad visas sunkus darbas bus atliktas už Jus ir neteks skirti nei kiek savo laisvo laiko. Turint įrengtą kokybišką vejos laistymo sistemą galėsite tiesiog mėgautis ir džiaugtis nuostabiai atrodančia veja.
Laistymo sistemos komponuojamos iš kelių skirtingų dalių: automatinių vožtuvų, kolektorinių dėžių, vamzdžių, valdiklių bei kitų priedų. Jeigu didelis pasirinkimas Jus per daug glumina – visada galite susisiekti su MAIDINA profesionalais, kurie suteiks Jums išsamią informaciją ir padės rasti tinkamiausią įrangą. Juk tai – ilgaamžis sprendimas. Norime, kad Jūsų pinigai būtų kuo optimaliau išnaudoti ir gautumėte geriausią kainos ir kokybės santykį prekių atžvilgiu. Mes esame tam, kad Jums padėtume išsirinkti ir įsigyti pačią tinkamiausią laistymo sistemą.

Daržo laistymo sistemos. Jeigu greta namų arba toliau nuo jų auginate įvairias uogas, vaisius bei daržoves – tokiu atveju jų vešėjimui labai pagelbėtų daržo laistymo sistema. Labai svarbu, kad laistymo sistema, būtų pritaikyta prie skirtingų augalų ir jų poreikių. Vėlgi, ieškant tinkamiausios sistemos būtina konsultacija su profesionalu, kuris įvertinęs Jūsų poreikius ir auginamą kultūrą gali pateikti savo rekomendacijas. Dirbant virš 20 metų šioje srityje daug patarimų ar pavyzdžių jau galime pasakyti iš savo ilgametės patirties. Beje, šiuo metu labai populiaru sode įsirengti pakeltas lysves. Joms irgi parenkame specialią laistymo sistemą. Nepamirškite, kad pakeltose lysvėse žemė žymiai greičiau sušyla, tad ir vanduo greičiau išgaruoja, todėl tikrai reikėtų pagalvoti apie laistymą. Daržui skirtos vandens laistymo sistemos taip pat apima skirtingus komponentus, kurie pasirūpina automatiniu vandens tiekimu: vamzdžiai, filtrai, sujungimai ir kitos laistymo sistemos dalys. Siekiant kokybės prekiaujame tik pripažintų gamintojų produkcija, kuri mėgstama ne tik dėl ilgaamžiškumo, tačiau ir puikios kainos: Irritrol, Orbit, Irritec, Toro, Teco, Graf ir kiti.

Gėlių laistymo sistemos. Mūsų siūlomos laistymo sistemos yra tinkamos ir gėlių laistymui. Jau nemaža dalis Lietuvos gėlių augintojų ir medelynų yra įsirengę iš mūsų pirktą laistymo sistemą. Bene nerasite sodybos Lietuvoje, kurioje nevešėtų gražios gėlės: nuo dekoratyvinių iki laukinių. Vešėjimas, suprantama, yra neatsiejamas nuo tinkamos priežiūros, o ji prasideda nuo geros ir tinkamos laistymo sistemos. Vienas pagrindinių patarimų: geriau palaistyti gėles vieną kartą ir gausiai, kad vanduo įsiskverbtų giliai į patį dirvožemį, negu laistyti dažnai ir po truputį. Svarbu žinoti, kad trūkstant drėgmės, gėlių žiedai ir lapai nubyra, o augalas praranda savo ryškią spalvą. Jeigu drėgmės yra per daug – augalai pradeda lėtai vystytis, silpnai auga bei suserga įvairiomis ligomis. Gėlėms dažniausiai pasirenkama speciali automatinė laistymo sistema, kadangi ji padeda palaistyti gėlynus be jokio vargo. Pagal poreikius nustatomas reikalingos srovės intensyvumas. Pavyzdžiui, našlaitės, lobelijos, nasturtos, raganės yra jautresnės, tad jų laistymui reikalinga lengva srovė, o pinavijos, verbenos, serenčiai, žydrūnai yra ne tokios jautrios gėlės laistymui, tad ir sėkmingai „atlaiko“ kur kas intensyvesnę srovę.

Šiltnamio laistymo sistemos. Jeigu turite šiltnamį turbūt žinote, kad reikia įdėti nemažai darbo ir paskirti dalį savo laiko, kad augalai vešėtų ir duotų daug derliaus. Automatinė laistymo sistema tolygiai paskirstys vandenį kiekvienam augalui. Toks laistymo būdas leis ne tik turėti daugiau laisvo laiko, bet ir sutaupyti. Sistemos įdiegimas labai paprastas ir greitas. Vėlgi, laistymo sistemų šiltnamyje pasirinkimas labai platus ir priklauso nuo to – ką auginate. Pavyzdžiui, laistymo sistemos braškėms orientuotos į lašelinį šaknų laistymą, tuo pačiu išvengiant lapų sušlapinimo, kadangi dėl per didelio šlapių lapų kiekio uogos gali pradėti pūti. Priešingai nei laistant agurkus, kurie taip pat dažnai auginami šiltnamiuose. Pomidorams šiltnamiuose dažniausiai naudojamas taškinis laistymas, kai drėkinamas būtent tas taškas, kuriame auga pats pomidoro augalas. Tai labai patogus laistymo būdas, nes yra nešvaistomas vanduo ir aplink augalus mažiau auga piktžolės. Svarbu nuspręsti nuo kokio vandens šaltinio norite laistyti: vandens talpos ar vandentiekio. Kartais naudinga įsigyti kelias skirtingas sistemas, kad šiltnamis būtų aprūpintas viskuo, ko gali reikėti skirtingiems augalams.

Kiek kainuoja skirtingos laistymo sistemos?

Peržiūrėjus MAIDINA pasiūlą pamatysite, kad galima rasti ne tik labai daug skirtingomis funkcijomis pasižyminčių sistemų, tačiau ir labai daug įvairių kainų. Neturint patirties gali būti sunku suprasti, kodėl kaina skiriasi ir ar visada kaina lemia kokybę.


Dažniausiai kainos variacijos kinta priklausomai nuo įrangos funkcionalumo. Norime akcentuoti, kad MAIDINA prekiauja tik pačios geriausios kokybės produkcija, tad nepriklausomai nuo kainos – ji ilgaamžė. Tačiau, suprantama, skiriasi funkcionalumas. Vejos laistymo sistemos gali reikalauti daugiau dalių, priedų nei tos, kurios yra skirtos daržui, gėlynui ar šiltnamiui. Vejai aprūpinti vandeniu dažniausiai reikalinga automatinė sistema, kuri veiktų tam tikru grafiku, o tai vėl koreguoja kainą. Akivaizdu, kad kaina negali būti vienintelis kriterijus renkantis daržo laistymo sistemas. Visos, labiau kompleksiškos sistemos (vejai, ūkiui) parduodamos pagal individualius projektus, t. y. įvertinus ploto charakteristiką, pvz., nuolydžius, gėlynus, alpinariumus, trinkeles, augalus, namo kontūrą, specifinius kliento pageidavimus. Atsižvelgus į juos - siūloma įranga.


Siūlome įvertinti tai, kad geros kokybės ir konkrečiam laistymui skirtos sistemos padeda sutaupyti daug vandens. Laistant paprastuoju būdu augalus labai daug vandens praeina pro šalį taip ir nepasiekus augalo šaknų. To rezultatas – nuvytęs augalas bei netikslingai išnaudotas vanduo. Vasaros metu vandens taupymas tampa ypač aktualus, tad tik geros laistymo sistemos padės išvengti permokėjimo ir tuo pačiu pasirūpinti tinkamu augalų ar vejos palaistymu.

Žemės ūkiui ir sodui skirtos vandens sistemos pirkimas internetu

Vejos laistymo sistemos pasirinkimas MAIDINA prekybos vietoje nereikalaus daug laiko, kadangi suklasifikavome pasirinkimą pagal tam tikrus kriterijus. Taip siekiame palengvinti paieškas ir garantuoti, kad rasite tai, ko Jums reikia. Užsakytas prekes pristatome iki pat Jūsų namų durų šiuose miestuose: Vilnius, Klaipėda, Kaunas, Ukmergė, Alytus, Marijampolė, Šiauliai, Šakiai ir kituose, išskyrus Neringą. Dėl pristatymo ir pasirinkimo visada galite susisiekti su mūsų konsultantais, kurie Jums suteiks NEMOKAMĄ konsultaciją bei padės rasti tinkamiausią sistemą.

Reguliariai pristatome naujienas ir naujausias laistymo tendencijas, rašome straipsnius su patarimais kaip pasirinkti, įsirengti ir prižiūrėti sistemas, teikiame konsultacijas. Taip pat apdovanojame savo lojalius, internetu apsiperkančius klientus už kiekvieną pirkinį. Kartais skelbiame akcijas – siūlome sekti mūsų naujienas ir pamačius jums tinkamą pasiūlymą – susisiekti. Reguliariai pildome savo katalogą, siūlome savo klientams pačios geriausios kokybės inovacijas, kurios dar labiau palengvina sodo bei daržo laistymo darbus.

  • MAIDINA siūlo labai įvairią įrangą, tad kiekvienas ras tai, ko ieško.
  • Daržo laistymo sistemoms, kai perkamos kelios prekės, siūlomos komplektų nuolaidos (akcijos) internetu, kurios leis susitaupyti, tačiau džiaugtis puikia kokybe.
  • Užsakytos sistemos bus pristatytos iki pat Jūsų namų durų.
  • Būtent čia galite susipažinti su inovacijomis, kurios atsiranda rinkoje.
  • Siūlomos tiek atskiros automatinės laistymo sistemos dalys, tiek sukomplektuoti rinkiniai. Pagal kiekvieno asmens poreikius, patogumą ir investuojamo laiko galimybes.
  • Jeigu turite klausimų – tokiu atveju aptarnaujantis personalas mielai atsakys į visus Jums iškilusius klausimus ir padės rasti tai, ko ieškote. Juk pasirinkimas yra toks platus, o kas labiausiai tinka Jums?

Tinkama vejos automatinė laistymo sistema pasirūpins, kad Jūsų sodas būtų gražus. Kokybiška daržo, šiltnamio laistymo sistema leis jaustis ramiu, kad augalai visada bus „sotūs“. Rinkitės patikimą įmonę, kuri yra viena iš lyderių Lietuvos rinkoje tarp laistymo prekių ir aptarnavo jau daugybę klientų. Dar vienu patenkintu pirkėju galite būti ir Jūs!

icon
Didžiausias asortimentas

Virš 3000 prekių

icon
Greitas pristatymas

Pristatome per 2-3 d.d.

icon
Nemokamas pristatymas

Nuo 150 EUR

icon
27 metų patirtis

Laistymo įrangos ekspertai

Internetinė parduotuvė laistymoiranga.lt

Tinkamai sukomplektuota automatinė laistymo sistema garantuoja, kad Jūsų augalai ar veja puikiai augs, laistymas bus lengvas, turėsite daugiau laisvo laiko poilsiui ar praleidimui su artimaisiais, o tuo pačiu kiekvienas vandens lašas bus panaudotas tikslingai ir nešvaistant. Jeigu rūpinatės savo veja, daržu ar sodu – tokiu atveju kokybiška laistymo sistema Jums būtų puikus sprendimas. Viskas, ko Jums reikia yra pas mus, tad užsukite, pasižvalgykite, užduokite klausimus, pasikonsultuokite ir leiskite sau įsigyti geriausios kokybės sistemą už patrauklią kainą.

Laistymo sistemų pasirinkimas

MAIDINA prekybos vietoje rasite ne tik geriausios kokybės, tačiau ir labai įvairias automatines laistymo sistemas. Jos visos atitinka ne tik skirtingas augalų rūšis, skirtingą laistomą plotą, tačiau ir skirtingus žmonių poreikius. Turime jau paruoštų laistymo rinkinių, tačiau, jei tokie netinka, visada atsižvelgiame į kiekvieną klientą individualiai ir sukomplektuojame būtent jam skirtą laistymo sistemą. Klientas visada išklausomas, išsakomi jo norai ir mes pasiūlome geriausią, mūsų nuomone, laistymo sprendimą. Jeigu mūsų pasiūlymas kliento iki galo netenkina, visada įrangos pasiūlymą galime tobulinti iki kol pasieksime abipusį susitarimą.

Ką galime pasiūlyti mes?

Vejos automatinės laistymo sistemos. Jeigu norite be didelių pastangų džiaugtis tankia, sodriai žalios, tolygios spalvos veja – tokiu atveju būtina automatinė laistymo sistema, kuri pasirūpins Jūsų sodu net ir pačiomis kaitriausiomis dienomis. Vejos laistymo sistemos veikia automatiškai taip garantuodamos, kad visas sunkus darbas bus atliktas už Jus ir neteks skirti nei kiek savo laisvo laiko. Turint įrengtą kokybišką vejos laistymo sistemą galėsite tiesiog mėgautis ir džiaugtis nuostabiai atrodančia veja.
Laistymo sistemos komponuojamos iš kelių skirtingų dalių: automatinių vožtuvų, kolektorinių dėžių, vamzdžių, valdiklių bei kitų priedų. Jeigu didelis pasirinkimas Jus per daug glumina – visada galite susisiekti su MAIDINA profesionalais, kurie suteiks Jums išsamią informaciją ir padės rasti tinkamiausią įrangą. Juk tai – ilgaamžis sprendimas. Norime, kad Jūsų pinigai būtų kuo optimaliau išnaudoti ir gautumėte geriausią kainos ir kokybės santykį prekių atžvilgiu. Mes esame tam, kad Jums padėtume išsirinkti ir įsigyti pačią tinkamiausią laistymo sistemą.

Daržo laistymo sistemos. Jeigu greta namų arba toliau nuo jų auginate įvairias uogas, vaisius bei daržoves – tokiu atveju jų vešėjimui labai pagelbėtų daržo laistymo sistema. Labai svarbu, kad laistymo sistema, būtų pritaikyta prie skirtingų augalų ir jų poreikių. Vėlgi, ieškant tinkamiausios sistemos būtina konsultacija su profesionalu, kuris įvertinęs Jūsų poreikius ir auginamą kultūrą gali pateikti savo rekomendacijas. Dirbant virš 20 metų šioje srityje daug patarimų ar pavyzdžių jau galime pasakyti iš savo ilgametės patirties. Beje, šiuo metu labai populiaru sode įsirengti pakeltas lysves. Joms irgi parenkame specialią laistymo sistemą. Nepamirškite, kad pakeltose lysvėse žemė žymiai greičiau sušyla, tad ir vanduo greičiau išgaruoja, todėl tikrai reikėtų pagalvoti apie laistymą. Daržui skirtos vandens laistymo sistemos taip pat apima skirtingus komponentus, kurie pasirūpina automatiniu vandens tiekimu: vamzdžiai, filtrai, sujungimai ir kitos laistymo sistemos dalys. Siekiant kokybės prekiaujame tik pripažintų gamintojų produkcija, kuri mėgstama ne tik dėl ilgaamžiškumo, tačiau ir puikios kainos: Irritrol, Orbit, Irritec, Toro, Teco, Graf ir kiti.

Gėlių laistymo sistemos. Mūsų siūlomos laistymo sistemos yra tinkamos ir gėlių laistymui. Jau nemaža dalis Lietuvos gėlių augintojų ir medelynų yra įsirengę iš mūsų pirktą laistymo sistemą. Bene nerasite sodybos Lietuvoje, kurioje nevešėtų gražios gėlės: nuo dekoratyvinių iki laukinių. Vešėjimas, suprantama, yra neatsiejamas nuo tinkamos priežiūros, o ji prasideda nuo geros ir tinkamos laistymo sistemos. Vienas pagrindinių patarimų: geriau palaistyti gėles vieną kartą ir gausiai, kad vanduo įsiskverbtų giliai į patį dirvožemį, negu laistyti dažnai ir po truputį. Svarbu žinoti, kad trūkstant drėgmės, gėlių žiedai ir lapai nubyra, o augalas praranda savo ryškią spalvą. Jeigu drėgmės yra per daug – augalai pradeda lėtai vystytis, silpnai auga bei suserga įvairiomis ligomis. Gėlėms dažniausiai pasirenkama speciali automatinė laistymo sistema, kadangi ji padeda palaistyti gėlynus be jokio vargo. Pagal poreikius nustatomas reikalingos srovės intensyvumas. Pavyzdžiui, našlaitės, lobelijos, nasturtos, raganės yra jautresnės, tad jų laistymui reikalinga lengva srovė, o pinavijos, verbenos, serenčiai, žydrūnai yra ne tokios jautrios gėlės laistymui, tad ir sėkmingai „atlaiko“ kur kas intensyvesnę srovę.

Šiltnamio laistymo sistemos. Jeigu turite šiltnamį turbūt žinote, kad reikia įdėti nemažai darbo ir paskirti dalį savo laiko, kad augalai vešėtų ir duotų daug derliaus. Automatinė laistymo sistema tolygiai paskirstys vandenį kiekvienam augalui. Toks laistymo būdas leis ne tik turėti daugiau laisvo laiko, bet ir sutaupyti. Sistemos įdiegimas labai paprastas ir greitas. Vėlgi, laistymo sistemų šiltnamyje pasirinkimas labai platus ir priklauso nuo to – ką auginate. Pavyzdžiui, laistymo sistemos braškėms orientuotos į lašelinį šaknų laistymą, tuo pačiu išvengiant lapų sušlapinimo, kadangi dėl per didelio šlapių lapų kiekio uogos gali pradėti pūti. Priešingai nei laistant agurkus, kurie taip pat dažnai auginami šiltnamiuose. Pomidorams šiltnamiuose dažniausiai naudojamas taškinis laistymas, kai drėkinamas būtent tas taškas, kuriame auga pats pomidoro augalas. Tai labai patogus laistymo būdas, nes yra nešvaistomas vanduo ir aplink augalus mažiau auga piktžolės. Svarbu nuspręsti nuo kokio vandens šaltinio norite laistyti: vandens talpos ar vandentiekio. Kartais naudinga įsigyti kelias skirtingas sistemas, kad šiltnamis būtų aprūpintas viskuo, ko gali reikėti skirtingiems augalams.

Kiek kainuoja skirtingos laistymo sistemos?

Peržiūrėjus MAIDINA pasiūlą pamatysite, kad galima rasti ne tik labai daug skirtingomis funkcijomis pasižyminčių sistemų, tačiau ir labai daug įvairių kainų. Neturint patirties gali būti sunku suprasti, kodėl kaina skiriasi ir ar visada kaina lemia kokybę.


Dažniausiai kainos variacijos kinta priklausomai nuo įrangos funkcionalumo. Norime akcentuoti, kad MAIDINA prekiauja tik pačios geriausios kokybės produkcija, tad nepriklausomai nuo kainos – ji ilgaamžė. Tačiau, suprantama, skiriasi funkcionalumas. Vejos laistymo sistemos gali reikalauti daugiau dalių, priedų nei tos, kurios yra skirtos daržui, gėlynui ar šiltnamiui. Vejai aprūpinti vandeniu dažniausiai reikalinga automatinė sistema, kuri veiktų tam tikru grafiku, o tai vėl koreguoja kainą. Akivaizdu, kad kaina negali būti vienintelis kriterijus renkantis daržo laistymo sistemas. Visos, labiau kompleksiškos sistemos (vejai, ūkiui) parduodamos pagal individualius projektus, t. y. įvertinus ploto charakteristiką, pvz., nuolydžius, gėlynus, alpinariumus, trinkeles, augalus, namo kontūrą, specifinius kliento pageidavimus. Atsižvelgus į juos - siūloma įranga.


Siūlome įvertinti tai, kad geros kokybės ir konkrečiam laistymui skirtos sistemos padeda sutaupyti daug vandens. Laistant paprastuoju būdu augalus labai daug vandens praeina pro šalį taip ir nepasiekus augalo šaknų. To rezultatas – nuvytęs augalas bei netikslingai išnaudotas vanduo. Vasaros metu vandens taupymas tampa ypač aktualus, tad tik geros laistymo sistemos padės išvengti permokėjimo ir tuo pačiu pasirūpinti tinkamu augalų ar vejos palaistymu.

Žemės ūkiui ir sodui skirtos vandens sistemos pirkimas internetu

Vejos laistymo sistemos pasirinkimas MAIDINA prekybos vietoje nereikalaus daug laiko, kadangi suklasifikavome pasirinkimą pagal tam tikrus kriterijus. Taip siekiame palengvinti paieškas ir garantuoti, kad rasite tai, ko Jums reikia. Užsakytas prekes pristatome iki pat Jūsų namų durų šiuose miestuose: Vilnius, Klaipėda, Kaunas, Ukmergė, Alytus, Marijampolė, Šiauliai, Šakiai ir kituose, išskyrus Neringą. Dėl pristatymo ir pasirinkimo visada galite susisiekti su mūsų konsultantais, kurie Jums suteiks NEMOKAMĄ konsultaciją bei padės rasti tinkamiausią sistemą.

Reguliariai pristatome naujienas ir naujausias laistymo tendencijas, rašome straipsnius su patarimais kaip pasirinkti, įsirengti ir prižiūrėti sistemas, teikiame konsultacijas. Taip pat apdovanojame savo lojalius, internetu apsiperkančius klientus už kiekvieną pirkinį. Kartais skelbiame akcijas – siūlome sekti mūsų naujienas ir pamačius jums tinkamą pasiūlymą – susisiekti. Reguliariai pildome savo katalogą, siūlome savo klientams pačios geriausios kokybės inovacijas, kurios dar labiau palengvina sodo bei daržo laistymo darbus.

  • MAIDINA siūlo labai įvairią įrangą, tad kiekvienas ras tai, ko ieško.
  • Daržo laistymo sistemoms, kai perkamos kelios prekės, siūlomos komplektų nuolaidos (akcijos) internetu, kurios leis susitaupyti, tačiau džiaugtis puikia kokybe.
  • Užsakytos sistemos bus pristatytos iki pat Jūsų namų durų.
  • Būtent čia galite susipažinti su inovacijomis, kurios atsiranda rinkoje.
  • Siūlomos tiek atskiros automatinės laistymo sistemos dalys, tiek sukomplektuoti rinkiniai. Pagal kiekvieno asmens poreikius, patogumą ir investuojamo laiko galimybes.
  • Jeigu turite klausimų – tokiu atveju aptarnaujantis personalas mielai atsakys į visus Jums iškilusius klausimus ir padės rasti tai, ko ieškote. Juk pasirinkimas yra toks platus, o kas labiausiai tinka Jums?

Tinkama vejos automatinė laistymo sistema pasirūpins, kad Jūsų sodas būtų gražus. Kokybiška daržo, šiltnamio laistymo sistema leis jaustis ramiu, kad augalai visada bus „sotūs“. Rinkitės patikimą įmonę, kuri yra viena iš lyderių Lietuvos rinkoje tarp laistymo prekių ir aptarnavo jau daugybę klientų. Dar vienu patenkintu pirkėju galite būti ir Jūs!

Reikalinga pagalba?

Susisiekite su mumis Jums patogiu būdų ir mes atsakysime kaip įmanoma greičiau!

Kontaktai
Reikalinga pagalba?

Susisiekite su mumis Jums patogiu būdų ir mes atsakysime kaip įmanoma greičiau!

close

Patikusios prekės